top of page
  • Foto van schrijverJJ

Patroon

In het maken van het beeldend werk 'Patroon' is het verhaal 'Fragmenten' ontstaan. Patroon bestaat uit de twee delen zoals hier op de foto's is te zien.

Kunstenaar Christian van der Kooy heeft het werk gefotografeerd. Ongelofelijk, hij zette het werk in een nieuw licht en kwam met ruim 80 verassende foto's. Met zijn beelden en het verhaal Fragmenten heb ik bij Stencilwerck een boek gemaakt. In plaats van een publicatie van het beeldend werk is het een autonoom werk geworden met een oplage van 32 stuks. Het boek ga ik presenteren in de Sportschool.



De Sportschool is een nieuwe kunstruimte in Rotterdam Charlois, waar elke zondagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur de deuren openstaan voor de expositie 'A loud voice never dies'. Op zondagmiddag 29 september presenteer ik daar mijn boek en ben je welkom! Gezellig wat drinken, boek bekijken en de exposite bezoeken. De Sportschool zit aan de Boergoensevliet 110 in de gymzalen van een indrukwekkend schoolgebouw uit 1929, ontworpen door de architect van der Steur. In de expositie is ook een ruimtelijk werk te zien dat ik samen met Matt Plezier heb gemaakt naar het boek 'Blok, de boekhandelaar van mijn vader' van Jan Brokken. Blok had een boekhandel in Charlois toen hij werd opgepakt en te werk werd gesteld in kamp Dachau. Hij weet het daar vol te houden door zijn droom te schetsen op rasterpapier: een moderne boekhandel met een eiland, een baken van licht in de donkere tijden.


Patroon, midden 13e eeuw 'beschermheilige', als rechtstreeks aan middeleeuws Latijn patronus 'superieur', eerder al 'beschermheilige' rond circa 950.

Uit de betekenis 'beschermer, superieur' ontstond al in het Oudfrans de betekenis 'rolmodel, voorbeeld'.

Daarna ontstond een speciale betekenis 'modelvorm', eerst voor houders van buskruit met projectiel, de schietpatronen, daarna ook wel voor hulzen of houders voor andere materialen, zoals het inktpatroon (etymologie.nl).


Stencilwerck, samen met drukker Bertus Gerssen heb ik gewerkt aan de vormgeving, het printen (Riso en Laserprint) en binden. Dank Bertus, dit is mijn eerste boek en het was leuk, tot de volgende!



Collectief P1 Projects heeft half mei de sleutel gekregen van de Sportschool en 7 juni was de opening van de eerste expositie van 'A loud voice never dies', naar het werk (geluidsessay) van Urok Shirhan. Een sportschool gevestigd in de twee gymzalen met een kantine, van de basisschool aan de Boergoensevliet, kwam in 2021 leeg te staan nadat er in juli een hennepkwekerij was opgerold door de politie. Om dit maatschappelijk vastgoed voor de wijk vrij te krijgen en verkoop door de gemeente te voorkomen, heeft een buurvrouw in samenwerking met enkele medestanders uit de wijk, met veel geduld en volharding, de ruimte van de verkooplijst weten te krijgen en hebben ze toestemming gekregen de oude gymzalen in gebruik te nemen als kunstruimte. P1 Project programmeert exposities en workshops van lokale en internationale kunstenaars voor de wijk en voor ervaren kunstkijkers. Daarnaast is zij bezig met onderzoek naar de microgeschiedenis van het schoolgebouw en de wijk Charlois. Het collectief draait om het thema 'Van wie is de stad, wie woont daar en wie bezit haar?'


74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


Ο σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.
bottom of page